dimecres, 22 de desembre del 2010

C.C. La Consolació 2ons ESO

Un poc abans de l'aturada nadalenca els dos segons d'ESO de La Consolació van fer la sortida pel Camí de Cavalls. A més de coneixer un poc la història del Camí, van visitar les restes de la basílica d'es Cap d'es Port i interpretar les principals característiques del pinar, aprenent a desxifrà algunes de les informacions que ens dona la seva observació.
Van haver de fer equilibris per evitar algunes basses i torrents, també van fer amics pel camí.
Al final, a la platja van analitzar l'arena i van descobrir el procés de la seva formació i transport fins al litoral.


divendres, 10 de desembre del 2010

CEIP Mare de Déu del Carme, 5è A d'EP


No ha estat a la tercera però sí a la quarta, així i tot, amb un bon vent que ens ha fet volar més d'un paper, el 5è A també ha pogut fer l'activitat de Reconeixement de Plantes a l'entorn del Far de Cavalleria. A l'aula hem parlat de les característiques de l'entorn que són molt especials i de les estratègies que adopten les plantes per poder viure en aquet ecossistema, n'hem observat algunes amb les lupes binoculars i després de berenar hem sortit a fer la feina de camp i identificar les principals plantes que trobam ajudats de Guies de Identificació, al final el matí ens ha resultat curt. Ha costat però crec que ha valgut la pena i hem passat un matí molt agradable i profitós. Seguiu així.
 

dimecres, 1 de desembre del 2010

CEIP Mare de Déu de Gràcia, 4art B d'EP

 Avui, ha tocat al 4art B fer la sortida per la Platja de Cavalleria, ens ha vingut d'un pel, hem estat a punt de tornar cap al "bus" un parell de vegades però al final, amb algun ruixat, hem pogut acabar el itinerari.Han descobert les principals característiques del paisatge de la Tramuntana de Menorca amb tota la vegetació a ras de terra per protegir-se de les fortes ventades. Després de berenar han investigat la platja i analitzat l'arena per veure de qué està composta, també hem triat les restes que arriben a la platja i a més de les restes artificials, molts de plàstics, hem descobert esponges d'un parell de castes, esquelets de sípia, algues i moltes copinyes.Per acabar hem estudiat el sistema dunar i gonegut les principals plantes que el sostenen.


dilluns, 29 de novembre del 2010

CEIP Mare de Déu de Gràcia, 4art A d'EP

El dia no era molt bò però ens hem atrevit a fer el recorregut per la Platja de Cavalleria, tot estava ben banyat de tant de ploure. Han descobert les principals característiques del paisatge del nord menorquí i les seves conseqüències damunt la vegetació de la zona, hem analitzat l'arena de la platja que estava plena de bòrns que havia tret la mar, també hem trobat altres restes tant naturals com artificials. Ja de tornada han estudiat les dunes i les plantes que les sostenen. Ha anat molt bé i no ha plogut.



dijous, 25 de novembre del 2010

IES Josep Miquel Guàrdia, 1er d'ESO A,B,C,D i E

Els dies 23, 24 i 25 els cinc grups de primer d'ESO han fet l'activitat de Interpretació del Paisatge a dalt El Toro. Després de definir els elements abiòtics, ajudats de l'enmarcador de paisatge han anat cercant altres elements i característiques del que contemplavem, formes, colors, olors, ..., fins a definir el paisatge per dominància. Per acabar, els grups  han llegit els informes finals de tot el que ha suggerit el paisatge observat.



dilluns, 22 de novembre del 2010

C.P. Mare de Déu del Carme 5è B d'EP


Avui hem tingut sort, després de dos aplaçaments el grup de 5è B han pogut fer l'activitat de Reconeixement de Plantes. A l'aula hem parlat de l'ecosistema que estudiarem i de les seves característiques particulars, sòl, vent, salinitat, ... Han descobert les estratègies que adopten les fulles per adaptar-se al medi i les observam amb les lupes. Després de berenar hem sortit per identificar les principals plantes de l'entorn amb l'ajuda d'unes guies de identificació.Crec que ha estat un matí molt profitós i els alumnes molt feiners

divendres, 19 de novembre del 2010

CEIP Joan Benejam, 1er d'EP

Avui, els fillets i filletes de l'Escola des Born de Ciutadella han fet el itinerari per la Platja de Cavalleria. Han descobert el paisatge de la Tramuntana de Menorca, els arbres baixos i molt torts i els arbusts ben estirats en terra per evitar el vent que hi sol bufar. A la platja, després de berenar van analitzar l'arena i van cercar les deixalles que arriben a les platges i van fer una bateria de preguntes ben interessants. Al final van apareixer alguns munts i clots que quan s'ajunten fillets i arena sol passar.Per acabar van coneixer les dunes i la seva fragilitat. Ho vam passar molt bé.



dijous, 18 de novembre del 2010

CEIP Mare de Déu del Toro d'Es Mercadal, 4art d'EP

El dia no pintava molt bé, però hem estat atrevits i hem partit cap el Far de Favàritx. Els alumnes han fet un projecte damunt els fars de Menorca i es ben notava, en sabien molt de fars i faroles. Primer el farer, en Sebastià, ens ha explicat com funciona i ens ha mostrat els mecanismes que s'han emprat als far durant els anys, algúns d'ells bastant curiosos, bombetes de tots tamanys i les òptiques que fan que la llum es pugui veure de ben enfora. Després hem pujat a dalt la torre per torns ja que tots no hi cabiem allà dalt, ha estat molt emocionant pujar aquella escala de cargol, llàstima que el tormell de na Rita es resentís. Per acabar hem vist un poc el paisatge de la zona, molt característic, i la seva vegetació on hem pogut veure la famosa "patata frita" planta invasora que no deixa creixer a les d'aquí. Ha anat molt bé, hem evitat la pluja que ens ha vingut darrera tot el camí, al finals ens ha agafat quan pujavem al bus. Na Belén n'ha fet un muntatge molt xulo.

dimecres, 17 de novembre del 2010

CEIP Mare de Déu del Toro d'Es Mercadal, 5è B d'EP

Avui ha tocat al 5è B fer l'activitat d'orientació, hem fet una estona a l'aula i després hem sortit per posar en pràctica el que haviem treballat. Hem diferenciat mapes segons la seva informació i ens hem centrat en els mapes topogràfics, hem descobert tota la informació que ens donen, treballat les escales i també han après a emprar la brúixola, per acabar hem fet pràctiques sobre els mapes i amb les brúixoles, calculant distàncies, alçades, situant lloc... Ben encegats amb la feina no vam pensar amb fer fotos.

dimarts, 16 de novembre del 2010

CEIP Mare de Déu del Toro d'Es Mercadal, 3èr B d'EP

Avui, els valents/es del 3er A han pujat al Toro a peu, una costum que s'ha perdut bastant. Estan estudiant les muntanyes i els volcans i també volien coneixer les llegendes, paisatges i altres anecdotes que envolten a la muntanya d'El Toro. Desprès de vestir-nos per a l'ocasió i planificar la sortida hem partit per amunt. La primera aturada l'hem feta al lloc del Peu del Toro, hem conegut la llegenda de la Mare de Déu del Toro i com el bou va rompre el penyal per fer pass, alguns no s'ho volien creure però quan han vist les penyes ben inclinades i les marques de les banyes del toro han quedat amb la boca ben oberta.Ens hem aturat a berenar a les barreres de Rafal dels Frares i després, panxa plena, hem fet la darrera etapa que ens a duit fins dalt. A part de coneixer els llocs on es desenvolupa la llegenda, pel camí ens hem aturat a contemplar els paisatges que ofereix la pujada i veure les principals muntanyes de l'Illa. Una xalada i crec que ben profitosa. Gràcies Belén pel teu muntatge.



dilluns, 15 de novembre del 2010

CEIP Mare de Déu del Toro d'Es Mercadal, 5è A d'EP

El 5è A de l'escola d'Es Mercadal han repetit activitat al CA Far de Cavalleria. Aquesta vegada han fet l'activitat d'Orientació. Hem distribuit el matí fent una activitat a l'aula i desprès hem sortit de l'escola per anar a posar en pràctica el que hem treballat. Hem descobert com s'han de llegir els mapes i la informació que ens donen, també hem vist diferents tipus de mapes, arqueològics, turístics, topogràfics,... Hem treballat les escales i el maneig de la brúixola, per acabar hem fet pràctiques sobre els mapes, situant llocs determinats, calculant distàncies, alçades, etc. A costat una miqueta, ja que molts conceptes eren nous per ells, però al final el matí ha estat ben profitós.


divendres, 5 de novembre del 2010

C.P. Mare de Déu del Carme, 5è C d'EP

Després d'una anul.lació per mal temps, el 5è C, amb més sort que els seus companys dels altres grups de 5è A i B que ja han anul.lat dues vegades, han fet l'activitat de Reconeixement de Plantes del Cap de Cavalleria. Per començar han fet una activitat d'aula per coneixer les principals condicions de l'ecossistema que estudiarem, sòl, vent, salinitat, etc., observam amb lupes les estratègies que adopten les fulles per adaptar-se al lloc on viuen i després amb unes guíes de identificació sortim a identificar les plantes que trobam pels envoltants del Far.
Afegeix una foto d'una flor de rapa marina, que no vam poder observar per pocs dies.
Esper que ho hagueu passat bé i que l'activitat vos hagi estat profitosa.


dijous, 4 de novembre del 2010

IES Joan Ramis i Ramis, 3er i 4art d'ESO, Diver.

El dia 4 els grups de Diversificació del Ramis han fet una sortida pel cami de cavall amb l'objectiu de coneixer un poc la seva història, les característiques del paisatge que trobam, vegetació i sobre tot, bolets, bolets per tot. Pel camí han fet una aturada a la basílica Paleocristiana d'Es Cap des Port on han conegut algunes característiques de l'edifici. Hem pogut travessar el torrent encara que qualque peu no ha endevinat sa llosa i a quedat un poc remull. A més de coneixer els principals elements vegetals del bosc que hem travessat hem pogut observar i cercar a les guíes uns quant tipus de bolets i clar n'hi havia tants que al final van caure els esclatasangs i algú en va replegar un bon plat. Al final quan hem arribat a la platja de Son Saura (S'Arenal de s'Olla) tothom estava cruixit, aquets al.lots joves han de caminar més...


divendres, 29 d’octubre del 2010

C.P. Mare de Déu del Toro d'Es Mercadal, 2on d'EP

Avui, els fillets i filletes del 2on curs de EP han visitat el far de Cavalleria i Cala Viola. Primer han fet un recorregut pels envoltants del far, després, per grups han pujat dalt la torre i el farer, en Jose, ha explicat el funcionament del far i anecdotes del passat, les vistes són molt polides i els companys d'allà baix semblen formiguetes. Després han fet una caminadeta fins Cala Viola, allà han cercat copinyetes i han vist la posidònia i les restes que treu la mar, amb moltes cabretes que ens observaven ben espantades. Gràcies, ho he passat molt bé amb voltros.


dijous, 28 d’octubre del 2010

C.P. Mare de Déu del Toro d'Es Mercadal, 6è d'EP

Després d'un aplaçament, el dia 28 d'octubre el 6è de l'escola d'Es Mercadal fan fer el itinerari per Cala Mitjana, el dia ens va acompanyar i la tardor esplendorosa que fa aquest any va fer que poguessim descobrir moltes coses al bosc, ja hi havia molts bolets i de moltes castes, mudes de insectes, postes d'oruga, ... Van poder veure el forn de calç i la sitja de carbó. Ja a la platja van poder observar el que les onades porten a les platges sobretot la posidònia, no hi havia deixalles de plàstic i altres porqueries, al final vam observar els components de l'arena. Esper que ho passessiu bé, gracies per venir.


divendres, 22 d’octubre del 2010

C.P. Mare de Déu del Toro d'Es Mercadal, 5è B d'EP

El 22 d'octubre ha estat el torn del grup de 5è B de l'escola d'Es Mercadal, també ha fet una estada de dos dies al Torretó i el segon dia hem devallat al Barranc d'Algendar amb un poc de por de no trobar-nos a n'en Revull. En no l'hem vist per res, però sí que hem vist moltes altres coses, el camvi del paisatge tant com anam devallant, també de la vegetació que trobam, rastres d'animals, postes de l'oruga peluda, i remanant la fullaca en Miquel ha trobat uns cucs de terra que semblaven gegants una de les mostres que el bosc té una bona salut. Al final en Joan encara ens va fer riure amb una de les seves. Un matí ben profitós i agradable.


dijous, 21 d’octubre del 2010

CEIP Joan Benejam, 2on d'EP

Les filletes i fillets de segón nivell de l'escola d'Es Born han fet el itinerari per la platja de Cavalleria. Hem tingut sort i el bon temps ens  ha acompanyat. L'activitat ha estat molt agradable i profitosa ja que hem descobert moltes coses, que són les ANEI's, la reserva marina del nord, hem classificar restes d'arribada a la platja i també hem descobert com es forma l'arena i com arriba a les platges, per acabar hem visitat les dunes  hem vist les plantes que les sostenen i hi hem trobat moltes petjadetes d'ocells que habiten per allà. Un grupet encantador. Gràcies per venir.


dimecres, 20 d’octubre del 2010

C.P. Mare de Déu del Toro d'Es Mercadal, 5è A d'EP

El grup de 5èA d'EP de l'escola d'Es Mercadal va fer una estada de dos dies al Torretó i el segón dia vam fer un itinerari pel Barranc d'Algendar. Vam partir de les cases i vam anar davallant cap el barranc i observant el canvi de paisatge a mida que ens feiem més avall, cada vegada més humit i ombrívol, vam berenar davall la gran alzina que trobam pel camí, tres metres i vint-i-dos centímetres de perímetre; quant anys deu tenir? Vam trobar rastres d'animals i també vam poder veure de prop postes de les papallones de l'oruga peluda que es menja les fulles de les alzines, al final vam arribar al torrent i vam poder veure les diferències entre la vegetació del barranc i la de les zones més elevades i seques. Ho vam passar molt bé.


dimecres, 6 d’octubre del 2010

CEIP Mare de Déu del Toro d'Es Mercadal, 4art d'EP

Els al.lots i al.lotes de 4art d'EP de l'escola d'Es Mercadal van fer el itinerari pel bosc de Sarangí i la Penya de s'Indi, el bosc ja mostrava la plenitud de la tardor després de les primeres plujes, ja vam poder veure algún bolet, vam descobrir com són les postes i els ous de l'oruga peluda que els darrers anys deixa els alzinars de Menorca sense fulles al final vam arribar al trocet de bosc d'alzines sureres, arbre escàs a l'Illa.


dimarts, 5 d’octubre del 2010

CC Sant Josep, 3er ESO


El dia 5 d'octubre el 3er d'ESO del C.C. Sant Josep va encetar el nou curs, vam fer el itinerari per la platja de Cavalleria on vam descobrir la informació que ens dona l'observació d'un paisatge, on i com es forma l'arena i com arriba a les platges i el sistema dunar amb la seva vegetació característica. Va ser un matí molt agradable i profitós. Gracies per venir.


dimecres, 24 de març del 2010

C.P. Castell de Santa Àgueda. Grups de 5è A i B d'E.P.

Després d'un parrell d'aplaçaments vam poder fer al sortida pel bosc de Cala Mitjana.
Vam trobar rastres d'animals que viuen al bosc. Vam descobrir com explotaven, fa uns anys, els recursos del bosc ...


... forn de calç ...


... sitja de carbó


També vam treballar la vegetació del bosc, tipus de plantes, adaptacions, ...
A la platja van descobrir com es forma l'arena i els sistemes dunars concienciant-nos de la seva fragilitat. Per acabar van veure els components de l'arena amb una lupa binocular. (falten fotos)

dimarts, 23 de març del 2010

C. Sant Josep. EI 5anys

Després de treballar a classe en un projecte sobre els fars de Menorca amb la colaboració de dues persones de la Residència d'Ancians de Maó, una d'elles filla de farer i que va viure fins als deu anys a l'Illa de l'Aire, el grup d'EI de 5 anys va visitar el far de Favaritx


En Sebastià, el farer ens va explicar com vuncionen els fars i com era la vida dels farers antigament. Van veure moltes castes de bombetes que hi havia i altres objectes d'altre temps.


La pujada i devallada de la torre va ser una mica complicada, les escales de dalt de tot estaven una mica empinades.

divendres, 19 de març del 2010

Entre Illes ( Primer torn)

Els dies 17, 18 i 19 de març el C.P. Mare de Déu de la Consolació de s'Alqueria Blanca i el C.P. Verge de Lluc de Palma van visitar Menorca en el primer torn del Programa "Entre Illes".
El primer dia van conèixer el el poblat Talaiòtic de Trepucó i la ciutat de Maó, després de dinar des de dalt el Toro analitzaren el paisatge menorquí i van visitar el santuari.
El segon dia van fer un Joc de descoberta de Ciutadella i el capvespre un itinerari pel bosc de Cala Mitjana (ens falten fotos)
Per acabar, el darrer dia ens vam dividir en dos grups per anar a veure com es fabrica el formatge artesanal a dos llocs de Ciutadella, per acabar la visita a Menorca vam visitar la Naveta d'Es Tudons.(falten fotos)




dilluns, 15 de març del 2010

C.P. Mare de Déu del Toro d'Es Mercadal Grup de 5è d'EP

El grup de 5è d'EP de l'escola d'Es Mercadal han fet la sortida a la Platja de Cavalleria. Han conegut el que son les ANEIs i les característiques generals del paisatge de la zona nord de Menorca, també van reconeixer els tipus de peixos que no es poden pescar a la Reserva Marina.







Després de berenar vam conèixer com i on es fabrica l'arena i la dinàmica de la platja, així com el procés de formació i consolidació del sistema dunar i les principals plantes que s'han adaptat dins aquest hàbitat.



Els granets d'arena observats amb la lupa son espectaculars, i podem veure que la majoria dels granets son trocets de copinyes i caragolins.






divendres, 12 de març del 2010

C.P. Mare de Déu del Carme. Grup de 5è d'EP

El grup de 5è del CP Mare de Déu del Carme han fet l'activitat "Els Fars de Menorca" amb una visita al far de Favaritx, "feia un fred que pelava"

En Sebastià, el farer, ens va explicar tot el funcionament actual del far i així com funcionava fa uns anys, per això ens va mostrar instruments de temps passat, bombetes molt grans, cremadors, lents,...


La pujada a la torre es tot una aventura, però quan arribam dalt tots feim un ooh! al descobrir les vistes que hi ha allà dalt.


Sobre una carta nàutica vam situar els fars de Menorca i vam coneixer les seves característiques diferencials, color de la torre, pipelletjos, abast,...

Vam acabar coneixent els trets característics del paisatge del Cap de Favaritx, zona que rep fortes tempestes de vent i aigua salada i tant les roques com la vegetació tenen unes formes molt especials.

divendres, 5 de març del 2010

C.P. Antoni Juan Alemany. Grups de 5è, 6èA i 6èB d'EP

Els dies 3, 4 i 5 de març, amb els grups de 6è A, 6è B i 5è d'Educació Primaria vam realitzar una activitat d'Orientació.


Vam coneixer diferents tipus de mapes segons la informació que ens donen, per apendre a llegir-los vam haver de coneixer els simbols, les corves de nivell, meridians i paral.lels,...




Apendre a utilitzar la brúixola ens va ajudar molt per orientar-nos ja que algún moment vam perdre el nord.




Es van introduir els conceptes de latitud i longitud i vam calcular la situsció del Far de Cavalleria